Oedeemtherapie

Oedeemtherapie Amsterdam

Op zoek naar een oedeemtherapeut in Amsterdam West? Bij Gezond en Vitaal werkt Melody van Dijk als ervaren oedeemtherapeut. Benieuwd of deze behandeling geschikt is voor jouw klachten? We vertellen je er graag meer over.

Wat is oedeem en oedeemtherapie?

Oedeem is een en ophoping van vocht in het lichaam en kan optreden na bijvoorbeeld een blessure of operatie. In sommige gevallen blijft het vocht echter zitten door een verstoorde vochtafvoer, zoals na kankerbehandeling met bestraling of lymfeknoopverwijdering, of door problemen in de bloedsomloop. Herkenbaar aan zwelling en het ontstaan van een deukje bij indrukken, kan oedeem zichtbaar of onzichtbaar zijn. Oedeemtherapie, een specialisme binnen de fysiotherapie, richt zich op de behandeling van dit vocht.

Werkwijze van de oedeemtherapeut

Intake

Je wordt verwezen voor oedeemtherapie via je huisarts of specialist. Je dient de verwijzing voor oedeemtherapie mee te nemen naar de afspraak. De eerste afspraak bestaat uit een vraaggesprek; bijvoorbeeld over wanneer de oedeem toeneemt of afneemt en waar je beperkingen ervaart in je dagelijkse activiteiten. Dit wordt gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Bij de lichamelijk onderzoek wordt de aangedane en de niet aangedaan ledemaat gemeten. Daarna wordt er besproken over hoe de behandeling wordt gestart en voortgezet.

Behandeling

Samen met je therapeut maak je afspraken en beslissingen over de behandeling. Mogelijke behandelingen die kunnen worden ingezet zijn:

  • Manuele Lymfedrainage; het manuele stimuleren van de vocht afvoer
  • Compressietherapie; zwachtelen en het aanmeten en gebruik maken van compressie middelen en/of therapeutische elastische kousen (steunkousen)
  • Fasciatechnieken; het losmaken van fibrose (verharde weefsel)
  • Litteken behandeling; het loss maken van verklevingen
  • Oefentherapie
  • Lymfetaping; stimuleert lymfeafvoer en helpt bij het verminderen van fibrose
  • Leefstijladvies en het aanleren van zelfzorg

Veel gestelde vragen over oedeemtherapie

  • Heb ik een verwijzing nodig?
    Ja, je hebt een verwijzing nodig van je huisarts of specialist waar de diagnose duidelijk op vermeld staat.
  • Is oedeem een chronische indicatie?
    Bepaalde soorten oedeem vallen onder een chronisch indicatie. Bijvoorbeeld lymfeoedeem na doorgemaakte kanker behandeling of een chronisch veneuze ziekte.
  • Wat wordt door de zorgverzekeraars vergoed?
    Bij chronisch lymfeoedeem zijn de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening of worden uit de aanvullend verzekering vergoed. Daarna worden deze behandelingen uit de basisverzekering vergoed (let wel op dat deze dan eerst ten laste gaat van het eigen risico)

Afspraak maken

Voor vragen of het maken van een afspraak kun je contact opnemen met oedeemtherapeut Melody van Dijk via onderstaande contactgegevens. Melody is werkzaam in Bos en Lommer, Amsterdam West.