Fascia Integratie Therapie (F.I.T)

Fascia Integratie Therapie (F.I.T)

Fascia Integratie Therapie is een speciale vorm van fysiotherapie en nieuw in Nederland. Kenmerkend is dat bij elke klacht altijd naar het hele lichaam gekeken wordt.

Wat is Fascia?

Fascia is één groot 3-dimensionaal elastisch bindweefsel netwerk in het lichaam, een soort ‘wetsuit’ dat ieder onder de huid draagt. Dit kent geen begin en geen einde, loopt van top tot teen, van huid tot in het bot.

Fascia is het officiële woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, gewrichten, botten en organen omgeven. Deze vliezen vormen een geheel netwerk in het lichaam en zorgen er voor dat alles met alles verbonden is. Maar niet alleen verbindt het; het zorgt er ook voor dat spieren en zenuwen  soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. Fascia bevatten veel zenuwuiteinden en als het in een slechte conditie is kan het pijn veroorzaken. Ook kan door verklevingen in de fascia de beweeglijkheid beperkt zijn. Er zijn specifieke behandeltechnieken en oefeningen om de conditie van de fascia te verbeteren.

Voorheen lag de anatomische focus vooral op afzonderlijke delen in het lichaam (spieren, botten, gewrichten). De wetenschappelijke aandacht verschuift sinds kort naar de allesverbindende factor van deze delen: namelijk fascia.

Recente onderzoeken naar fascia leveren nieuwe inzichten op met betrekking tot het lichamelijke en geestelijk functioneren. De laatste bevindingen bevestigen dat het fasciaal netwerk een systeem is welk onze algehele welzijn beïnvloedt en weerspiegelt.

Onderzoek

De oorzaak van uw pijn op een heel andere plaats zitten dan waar u de pijn ervaart. Dat kan de reden zijn waarom voorgaande behandeling bij u, tot nu toe, nog niet voldoende resultaat heeft gehad. Lokaal onderzoek volstaat vaak niet om (langer bestaande) pijnklachten aan het licht te brengen.

Bij fasciatherapie wordt altijd naar de diepere oorzaak van uw klachten gezocht. Ongeacht met welke klacht u komt, wordt altijd gekeken naar het functioneren van uw hele lichaam. Hierdoor worden mogelijk verbanden in kaart gebracht die nog niet eerder ontdekt zijn. Als die gevonden zijn, kunnen die met gebruik van specifieke fasciatechnieken behandeld worden. Het doel zal zijn dat u minder pijn heeft en makkelijker kunt bewegen.

Behandeltechnieken

Stretchen, oefenen en trainen is vaak erg nuttig. Maar als er zich nog stoornissen in het lichaam bevinden kan extra bewegen ook meer pijn veroorzaken. Met fasciatechnieken zorgen we eerst dat die ‘kinken in de kabel’ verdwenen zijn waarna het oefenen een stuk makkelijker zal gaan. De machine moet eerst gesmeerd lopen voordat de belasting opgevoerd kan worden. Deze fascia technieken zijn zowel manuele technieken als technieken waarbij ‘tools’ gebruikt worden. Deze laatste technieken staan bekend als Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation (I.A.S.T.M.)

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat fascia zachter en daardoor beter vervormbaar wordt door de toepassing van deze tools maar ook door warmte en trillingen/vibratie. Het gebruik van specifieke tools zorgt er voor dat trigger points en fasciaverklevingen veel makkelijker verdwijnen.

Oefeningen

U kunt zelf ook veel doen, bijvoorbeeld oefeningen heel specifiek gericht op de klacht die u heeft. Met name oefeningen met speciale ‘fasciaballen’ en foamrollers zijn effectief.

Geïnteresseerd in deze nieuwe aanpak?

Geïnteresseerd in deze nieuwe aanpak? Of wilt u meer weten over Fascia Integratie Therapie? Neem dan via onderstaande gegevens contact met ons op. We helpen u graag verder.