
Fascia Integratie Therapie (F.I.T)
Fascia Integratie Therapie is een speciale vorm van fysiotherapie en nieuw in Nederland. Kenmerkend is dat bij elke klacht altijd naar het hele lichaam gekeken wordt.
Wat is Fascia?
Fascia is één groot 3-dimensionaal elastisch bindweefsel netwerk in het lichaam, een soort ‘wetsuit’ dat ieder onder de huid draagt. Dit kent geen begin en geen einde, loopt van top tot teen, van huid tot in het bot.
Fascia is het officiële woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, gewrichten, botten en organen omgeven. Deze vliezen vormen een geheel netwerk in het lichaam en zorgen er voor dat alles met alles verbonden is. Maar niet alleen verbindt het; het zorgt er ook voor dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. Fascia bevatten veel zenuwuiteinden en als het in een slechte conditie is kan het pijn veroorzaken. Ook kan door verklevingen in de fascia de beweeglijkheid beperkt zijn. Er zijn specifieke behandeltechnieken en oefeningen om de conditie van de fascia te verbeteren.
Voorheen lag de anatomische focus vooral op afzonderlijke delen in het lichaam (spieren, botten, gewrichten). De wetenschappelijke aandacht verschuift sinds kort naar de allesverbindende factor van deze delen: namelijk fascia.
Recente onderzoeken naar fascia leveren nieuwe inzichten op met betrekking tot het lichamelijke en geestelijk functioneren. De laatste bevindingen bevestigen dat het fasciaal netwerk een systeem is welk onze algehele welzijn beïnvloedt en weerspiegelt.
Onderzoek
De oorzaak van je pijn kan op een heel andere plek zitten dan waar je de pijn voelt. Dat kan de reden zijn waarom eerdere behandelingen bij jou tot nu toe nog niet voldoende resultaat hebben gehad. Lokaal onderzoek is vaak niet genoeg om (langdurige) pijnklachten op te sporen.
Bij fasciatherapie wordt altijd gezocht naar de diepere oorzaak van je klachten. Ongeacht met welke klacht je komt, wordt er gekeken naar hoe je hele lichaam functioneert. Zo kunnen er verbanden zichtbaar worden die eerder nog niet ontdekt waren. Als die gevonden zijn, kunnen ze met specifieke fasciatechnieken behandeld worden. Het doel is dat je minder pijn hebt en makkelijker kunt bewegen.
Behandeltechnieken
Stretchen, oefenen en trainen is vaak heel nuttig. Maar als er nog blokkades in je lichaam zijn, kan extra bewegen juist meer pijn veroorzaken. Met fasciatechnieken zorgen we er eerst voor dat die ‘kinken in de kabel’ worden opgelost. Daarna gaat oefenen veel makkelijker. De machine moet eerst soepel draaien voordat je hem zwaarder kunt belasten. Deze fasciatechnieken bestaan uit manuele technieken én technieken waarbij ‘tools’ worden gebruikt. Die laatste technieken staan bekend als Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation (I.A.S.T.M.).
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat fascia zachter en daardoor beter vervormbaar wordt door de toepassing van deze tools maar ook door warmte en trillingen/vibratie. Het gebruik van specifieke tools zorgt er voor dat trigger points en fasciaverklevingen veel makkelijker verdwijnen.
Oefeningen
Je kunt zelf ook veel doen, bijvoorbeeld oefeningen die specifiek gericht zijn op jouw klacht. Vooral oefeningen met speciale ‘fasciaballen’ en foamrollers zijn effectief.
Geïnteresseerd in deze nieuwe aanpak?
Ben je geïnteresseerd in deze nieuwe aanpak? Of wil je meer weten over Fascia Integratie Therapie? Neem dan contact met ons op via de gegevens hieronder. We helpen je graag verder.
