
Psychosomatische fysiotherapie en stresshantering
Bij Gezond en Fit kunt je bij Linda van der Zouw terecht voor psychosomatische therapie en stresshantering. Je kunt bij haar een consult inplannen voor analyse, advies en behandeling wanneer u spannings- of stressklachten ervaart.
Wat zijn spanningsklachten?
Dit worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. Lichaam en geest zijn wel te onderscheiden maar niet te scheiden, met andere woorden je lichaam heeft invloed op je geest en je geest heeft invloed op je lichaam.
De oorzaak kan van lichamelijke en/of geestelijke aard zijn. Dit zijn fysieke klachten die mogelijk verband houden met een verstoring in de balans tussen lichamelijke en geestelijke belasting, in relatie tot de omgeving
De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is in het begin vaak niet zo duidelijk. Je negeert de signalen of interpreteert ze verkeerd. Als de klachten erger worden, levert medisch onderzoek meestal weinig op. Een duidelijke medische diagnose is vaak niet te stellen, wat je een gevoel van onbegrip kan geven.
Misschien merk je dat je meer last hebt van pijn en vermoeidheid, en dat je sneller prikkelbaar en gespannen bent. Deze klachten kunnen te maken hebben met omstandigheden in je leven zoals: hoge werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relatieproblemen, verlies van een dierbare of een ernstige ziekte.
Als deze situaties lang aanhouden, kan je evenwicht verstoord raken. Je weerstand wordt dan minder – zowel lichamelijk als mentaal – en er kunnen psychosomatische klachten ontstaan.
Psychosomatische klachten uiten zich in:
Lichamelijke klachten zoals:
- extreme vermoeidheid
- zich niet kunnen ontspannen
- druk op de borst of hartkloppingen
- onverklaarde spier- en gewrichtspijn
- benauwdheid, moeite met ademhalen
- hoofdpijn, nek-, rug- en bekkenklachten
- onverklaarde maag, darm of buikklachten
Psychische klachten zoals:
- lusteloos zijn
- slecht of teveel slapen
- angstig en onzeker zijn
- moeite met concentratie
- somber zijn en veel piekeren
- algeheel gevoel van onbehagen
- prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
- niet meer kunnen genieten en ontspannen
- geen zin in seks of dwangmatig met seks omgaan
- overmatig eten, alcohol-, roken- en medicijngebruik
Kortom, je bent uit balans
Hoe komt je weer in balans?
De therapie wordt door een bij het KNGF en de NFP geregistreerde fysiotherapeut gegeven. Hij of zij werkt volgens het biopsychosociale model. Dat houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische en sociale aspecten, bij de behandeling betrokken worden.
Het eerste gesprek richt zich op het vinden van de relatie tussen je lichamelijke klachten en je psychische gesteldheid. Afhankelijk van jouw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek worden de doelen bepaald en maken jullie samen een therapieplan. Je eigen inbreng en actieve inzet zijn belangrijk voor je herstel en verandering.
De psychosomatische behandeling bestaat uit therapeutisch lichaamswerk. Door oefeningen in lichaamsbewustwording en mindfulness verbeter je het contact met je lichaam, zodat je spanningssignalen eerder herkent.
Met ontspannings- en ademhalingsoefeningen leer je spanning in je lichaam te reguleren en wordt het evenwicht tussen spanning en ontspanning hersteld. Ook worden therapeutische gesprekken gevoerd, om problemen helder te krijgen, te verwerken en er beter mee om te gaan of ze op te lossen. Cognitieve gedragstherapie helpt je inzicht te krijgen in je gedachten, gevoelens en gedrag. De behandeling is individueel.
De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt je bij het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.
Doel van psychosomatische fysiotherapie
Het doel van psychosomatische fysiotherapie is het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen lichaam en geest. Tijdens de therapie staan de volgende punten centraal:
- Je lichaamsgevoel en lichaamsbewustzijn verfijnen
- Ontspanning aanleren en bewust worden van je ademhaling
- Je eigen grenzen leren voelen en respecteren
- Gedrag veranderen om anders met je klachten om te gaan
- Vertrouwen krijgen in je lichamelijk functioneren
- Inzicht krijgen in de oorzaak en/of het in stand houden van je klacht
- Je belastbaarheid verhogen met langzaam toenemende fysieke inspanning
Werkwijze
De psychosomatisch werkende fysiotherapeut begeleidt je met een behandeling die gericht is op het herstellen van de balans tussen spanning en ontspanning. Omdat lichaam en geest met elkaar samenhangen, komen beide onderdelen aan bod. Ook wordt gekeken naar je leef- en werkomstandigheden.
De behandeling
De behandeling bestaat uit houdings- en bewegingsoefeningen, bewustwordingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Deze worden ondersteund met therapeutische gesprekken (coaching). Op deze manier leer je zelf invloed te krijgen op je gezondheid, zodat je tijdens en na de therapie beter met je klachten om kunt gaan.
Online afspraak
We behandelen ook via videoconsultatie van WeSeeDo, een applicatie speciaal voor de zorg. Met dit videoconsult kunnen we een volwaardig gesprek op afstand voeren. De onderdelen van psychosomatische therapie zijn goed toe te passen via video: inzichtgevende gesprekken, psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie, ademhalings- en ontspanningsoefeningen en mindfulness.
Tijdens het videoconsult ziet de therapeut jou duidelijk, kan lichaamstaal goed worden geïnterpreteerd en kunnen signalen van stress worden opgepikt. Zo krijg je een volwaardige behandeling.
Afspraak maken
Wil je meer weten over psychosomatische fysiotherapie of een afspraak maken? Neem dan contact op met psychosomatisch fysiotherapeut Linda van der Zouw. Zij helpt je graag verder.
